Bland Håkans sippor - 3 februari
Vi var några stycken som stod emot vinterns hårda vindar och hade tagit oss till tisdagens möte för att lyssna på en som hade varit än mycket tuffare än någon av oss och kört 2.5 timmar från Flen i ruskvädret. Håkan Stenström visade bilder på och talade engagerat om blå- och vitsippor i oändliga variationer som han och hans hustru har planterat i sin trädgård utanför Flen. Vi bara suckade och längtade efter skönheter man inte hade en aning existerade och efter en vår som kanske kommer så småningom. Han avslutade förevisningen med andra favoriter som växer i våra trädgårdar, ja i alla fall i Lindbro Trädgård, på våren och tidig sommar. Håkan hälsade oss välkomna till trädgården som visas efter överenskommelse och i samband med olika öppna trädgårdstider, vilket man kan kolla upp på hans hemsida www.lindbro.net.
Årsmöte den 3 mars
20 medlemmar kom till årsmötet och för första gången på flera år har vi en komplett styrelse med 7 medlemmar. Karin Sundberg valdes in som ny kassör och Britt-Inger är numera suppleant. Vi fick en ny ledamot, Solveig Andersson och valberedningen kompletterades med en tredje person enligt stadgarna.
Roligt att så många medlemmar vill engagera sig som funktionärer.
Den nya sammansättningen på styrelsen samt funktionärerna finns på annan plats här på hemsidan.
Efter årsmötesförhandlingarna bjöds medlemmarna på goda tårtor och kvällen avslutades med ett bildspel eller kanske man ska säga färgspel på Dagliljor från 3 olika dagliljeträdgårdar på USA:s Östkust.
Besök i tjeckiska trädgårdar med alpiner som specialitet
Den 13 april tog vi emot Kaj och MInna Andersen från Aalborg i Danmark. Kaj tog oss på en resa genom ett antal olika trädgårdar i Tjeckien. Kvällen hade lockat 32 medlemmar och Kaj bjöd på otroligt många vackra bilder och mycket kunskap om alpiner framförallt. Hans danska verkade inte ställa till några problem bland medlemmarna som engagerade sig i föredragningen.
Kaj och Minna hade också med sig många plantor som till en stor del har sitt ursprung i just Tjeckien.
Pioner med Leena Liljestrand
Den 5 maj fick vi en inspirerande föredragning med många vackra bilder och entusiastiskt framfört av Pionsällskapets ordförande Leena Liljestrande.
Programmet hade lockat rekordpublik och vi var över 40 deltagare som njöt av Leenas framförande. Önskemål uppkom att bjuda in henne till nästa vår igen.
Resan till Vadstena området den 16 maj
Vi lyckades återigen att dels fylla bussen tillräckligt samt ha god tur med vädret för vår numera årliga trädgårdsresa. Vi började med att besöka Lennart Fredriksson's Botanicus i Skänninge och åkte sen till Vadstena för lunch samt en rundvandring i Heliga Birgittas örtagård.
Därefter begav vi oss till Borensberg för att besöka Marianne Eek i sin artrika villaträdgård "Älvans Trädgård" och avslutade till slut resan i Klockrike där Fridhems Trädgård visade upp sin vackra delvis Kina-inspererade trädgård, men där fanns så mycket mer dessutom.
Bussen fylldes med kassar från våra besöksträdgårdar och vi återvände trötta och nöjda hem vid 8-tiden på kvällen.
Trädgårdsbesök på Sänkevägen den 30 maj
Trots regn och rusk så var det nog ett 15-tal personer som vågade sig ut och blev mer eller mer dränkta. De började nere hos Birgitta och Gunhild, fortsatte upp till Heléne och Charlotte för att avsluta besöket hos Solveig och Staffan, där vi lyckades packa in oss i deras glaspaviljong där kaffe och hembakat serverades samtidigt som man kunde titta ut på den fina trädgården.
Hoppas att vi har skapat en tradition och att vi även nästa vår kan skrapa ihop några trädgårdar som kan visas upp. Jag kan bara säga, personligen, att vi jobbade och slet innan, men vad roligt det var att visa upp vår allt ifrån perfekta trädgård.
Växtmarknad den 13 juni
Jaha, hade vi tagit fel beslut? Vi flyttade på växtmarknaden för att inte krocka med nationaldagen och andra högtider, men tvekade sen, kanske vi borde hållit fast vid den 6 juni, det är ju trots allt STA:s dag och dessutom lyckades vi istället krocka med Mellansvenska Växtmarknaden i Bergianska. MEN, det blev bra, härligt väder, kanske färre försäljare än vanligt men ett jättebra utbud och många besökare. Lotteriet sålde slut på nolltid och resultatet för föreningen var väldigt bra. Nu får vi bara studera kalendern inför nästa sommar och bestämma oss för hur vi lägger 2016 års växtmarknad.
Lördagen den 29 augusti - Grytholmen
En höstväxtmarknad, hur skulle det gå - jo riktigt bra trots att vi inte var så många försäljare men det drog till sig ganska så stort intresse från Musköborna som verkade uppskatta att vi tillsammans med Muskö Kulturförening tog en trädgårdsmarknad till deras hemmabana.
Grytholmen ligger oerhört naturvackert och följde man bara skyltarna NOGA, så kunde man leta sig fram till dansbanan där Kulturföreningen ordnat med bord för försäljarna. Vi lyckades intressera några Musköbor som kan bli framtida medlemmar för oss.
Tisdagen den 1 september, kl 19.00
Eva Wirén, Nävor
Ja så hade vi (äntligen) höstens första inneträff och vi hade besök av Eva Wirén, som är ansvarig för perennavdelningen på Zetas där man naturligtvis har ett antal nävor och introducerar nya sorter inför varje säson praktiskt taget. Eva talade om och visade bilder på alla möjliga olika sorters nävor och vilka som är odlingsvärda och var man ska ha de naturligtvis. Eva tipsade om lite litteratur, på danska och engelska, där man mer anknyter namnet till utseende, Storkenäbb, resp Cranesbill. En mycket intressant och ett välbesökt första möte och lämpligt nog var det mest nävor som vinster i växtlotteriet.
Föreningarnas dag 13 september
Ja, hade vi ett välbesökt första innemöte så var det desto glesare mellan besökarna på Föreningarnas Dag i Svandammsparken. Trots att vi hade en härlig, solig dag där tältet höll utan att varken blåsa bort eller läcka så var det färre deltagare än tidigare år och mycket färre besökare. Kanske hade de svårt att ta sig till parken eftersom större delen av staden var avstängd pga en cykeltävling som gick förbi hamnen och parken.
Vi hade fina blommor från AGA-gården till lotteriet, och en hel del informationsmaterial. Några intresserade lyckades vi fånga in så vi kanske får se några nya ansikten trots allt under hösten.
Besök på Garden Aquatica i Haninge den 15 september
Vi var några tappra själar som blev guidade runt visningsträdgården som nu funnits i 13 år vid skogskanten på Dalarövägen. Man blir väldigt inspirerad av lösningarna familjen Ternström skapat från en tidigare privatträdgård som visar på en hel del olika lösningar om man vill skapa en damm eller vattendetalj i sin trädgård. Matilda Ternström visade oss runt och berättade om vilka möjligheter som finns för att installera ett bra vattensystem.
Tisdagen den 6 oktober, kl. 19.00
Vi fick besök av Nynäshamns Stadsträdgårdsmästare, Barbra Brass, som talade om de utmaningar hon har att skapa gröna och aktiva parker runt om i Nynäshamns Kommun. Hennes stora utmaningar just nu är bl.a. att skapa pollenfria grönområden för de allra yngsta i vår kommun, att få in så mycket grönt som möjligt i det aktuella "Centrumlyftet" i Ösmo. Hon talade om hur man kan säkra och försköna grönområdena med bra och attraktiva upplysningar, t.ex. i "Kamelparken" bakom gamla NP-huset och hur hon samarbetar med många av de andra avelningarna inom kommunen för att se till att det blir riktift från början när nya rör och ledningar grävs ner till exempel,
Dessutom det som ligger oss trädgårdsamatörer varmt om hjärtat, vad kan man göra för att locka besökare till Svandammsparken och Göstas Trädgård som tyvärr har verkar ha fallit i glömska och där vi skrivit till kommunen och påpekat vilket kulturarv vi har här mitt i Nynäshamn. Man behöver skapa mer verksamhet i den hörnan så att fler människor rör sig där. Här räckte Barbara ut en hand till oss i STA så att vi kanske gemensamt kan komma fram med arbetsbara idéer vilket styrelsen kommer att ta till sig.
Tisdagen den 3 november
Tommy Öster visade härliga bilder från såväl sitt besök på Keukenhof i Holland med tulpanprakt, liljeprakt och en massa annnan prakt dessutom. En resa som verkar vara väl värd att göra att döma från Tommys entusiasm och vackra bilder. Han fortsatte därefter med Rhododenronprakt från en park i Tyskland, han bara "råkade" dyka på. Den oerhörda mängd med rhododendronvarianter som finns i parken var imponerande. Återigen mycket inspirerande och gav idéer till framtida resor. Tack Tommy.