Säsongstart den 7 januari

Peter Streijffert gav oss ett livfullt kåseri om sitt liv som hobbyodlare, eller kanske mer som självförsörjande grönsaksodlare i sin radhusträdgård i Nynäshamn.

Peter grävde upp gräsmattan och bar hem lass av kompost till sina nya rabatter, med väldigt lyckat resultat. Att odla på höjden är hans lösning för att kunna utnyttja ytan på bästa sätt och han strävar efter att bevara gamla kultursorter samt lite udda grönsaker i tillägg till sina basgrönsaker som bondbönor och zucchini.

Vi var glada att notera att det här verkar ha vara ett lockande ämne och hoppas att även övriga föredrag under våren kan fortsätta dra stor publik.

Kaliforniens växtliv - tisdag 4 februari

Kaliforniens State Flower Sömntuta, "Eschscholzia californica"

Kerstin Pettersson, brukar tillbringa tidig vår i San Francisco-området och har där skaffat sig vänner och bekanta bland traktens växt- och trädgårdsentusiaster. Hon har därigenom skaffat sig en gedigen kunskap av områdets växtliv och kunde på ett trevligt sätt förmedla denna samtidigt som hon visade vackra bilder från blommor, träd och buskar som växer i Kalifornien, i så olika växtmiljöer som havsnära, våt- och vildmarker och öknarna i väst. Temperaturerna kan skilja mellan nollgradigt till 30 på dagarna, bara under denna tidsperiod.

Primula i vårens tecken - tisdagen den 1 april

Primula beesiana

Inget aprilskämt, men en mycket intressant och kunnig Lennart Fredriksson talade om primula som han specialiserat sig på på sin plantskola i Vadstena och hemma i trädgården i Skänninge. Normalförekomsten i svenska plantskolor brukar tydligen ligga på en 5-10 sorter, medan det egentligen finns oändligt många fler sorter. Lennart själv hade nog med sig ett 15-tal olika till försäljning, vilket var mycket uppskattat bland det 30-talet medlemmar som var närvarande.

Dagliljor i parti och minut, 6 maj

Vi hade långväga besök från Skåne när Anette Nilsson från Dagliljan.se berättade om dagliljor som inte är liljor egentligen eftersom de har ett rotsystem och inte lökar. Vi fick se mycket vackra bilder på dagliljor i olika former och i olika utvecklingsstadier. Det finns enligt Anette, 77000 namnsorter registrerade hos American Day Lily Society och i våra plantskolor här hemma säljer man normalt runt 5-6 stycken olika sorter men vid ett par mycket välsorterade ställen kan det finnas upp till 30-40 stycken. Det finns med andra ord mycket annat att botanisera bland om man vill ge sig ut i internetvärlden och beställa.

Anette rekommenderade oss att gå in på hennes hemsida www.dagliljan.se där hon har ett antal länkar som man kan gå in på för att se vad som finns att läsa om och beställa ifrån om man känner sig hugad. På hennes hemsida hittar man också alla fakta om dagliljor som hon berättade för oss.

Trots att vi hade ordentlig konkurrens av Eurovision Song Contest, så var det i alla fall 26 personer närvarande - vi borde verkligen ha varit fler.

Sörmlandsresa den 17 maj

Yellow Lantern
Bilden lånad från Caerhays Esate's hemsida

I strålande solsken satte vi iväg från Nynäshamn och Ösmo i lördags den 17 maj. Vi var 32 personer, nästan full buss alltså och första anhalten var hos Eva Bratt och Sören Gustafsson i Björnlunda där vi satt lite här och var i deras vackra trädgård och inmundigade vårt kaffe innan vi gick runt och njöt av alla fina växter och planteringar som Eva och Sören planterat och planerat.

Vi fortsatte sedan till Oxelösund där Monika och Peter Knutsson förvandlat sin villatomt till en spännande trädgård med många små rum och en mängd olika rhododendron i alla former och storlekar.

Efter lunch på fina Café Åstugan i Nyköping återvände vi mot Oxelösund och Linuddens Trädgård som erbjöd ett stort urval av magnolior och rhododendron i tilllägg till mycket annat som en plantskola kan erbjuda och mycket annat därtill.

Vi fick sen en guidad tur i Gull-Majs nya boende i Nyköping. En täckt innergård med växter från alla världsdelar. En fantastisk miljö för en trädgårdsfantast. Men eftersom de boende själva inte kan jobba i trädgården var det ju tur att Gull-Maj valt en lägenhet i "gatuplan" så att hon har kunnat skapa en vacker plantering utanför sin uteplats.

Sista anhalt blev Carita och Bertel Nordéns lilla trädgård i Södertälje. Ja liten kanske inte är helt riktigt. Man snirklade sig fram på stigar och gångar runt hela trädgården som var kantade av såväl vackra växter som lite annorlunda trädgårdskonst.

Jag tror att vi alla var mycket nöjda närvi kom hem till Ösmo och Nynäshamn vid 20-tiden och tömde bussens innanmäte på våra inköp och tacksamma till våra olika värdar som lägger ner så mycket möda på sina trädgårdar och är villiga att visa upp den för oss trädgårdsintresserade. Vi fick mycket inspiration och tips på resan som nu ska omsättas hemma i den egna trädgården.

Ni kan hitta bilder från resan på annan plats här på hemsidan.

 

Växtmarknaden 2014

Som vi oroade oss, 26 grader och sol hade de lovat oss 14 dagar innan men sen var vi nere vid 14 grader och regn, hur skulle det bli? Jo en ganska behaglig dag runt 20 grader skönt i solen och lite svalare i skuggan, men blommorna mådde bra och vi blev till slut 10 försäljare och sen ett fantastiskt vinstbord och kafé. Det gick bra för föreningen, men jag tror att många försäljare hade kanske önskat sig lite fler besökare. Vi får fundera på om det faktum att vi krockar med Pingst är något vi bör se över. Men som sagt en härlig dag och efter den här fina våren så var utbudet fantastiskt. Tack alla som kom och handlade och hjälpte till.

Var snäll mot dig själv och din trägård, säsongspremiär 2 september

Detta var budskapet från Anika Byström, från Sorundaföretaget Forma & Design, som hon driver tillsammans med sin man, som är smed. De designar och gör om trädgårdar i framförallt Stockholms-området. Hon är i sin trädgårdsgärning inspirerad av sina barndoms trädgårdar som alla hade olika inriktningar - Nytta, njutning och ordning och reda.

Annika menar att man ska inte göra mer i trädgården än man orkar med och har lust till. Man bör inte överskatta sig själv utan det ska vara lustfyllt att arbeta och tillbringa tid i sin trädgård och man bör överväga vilken nytta eller njutning man vill få ut.

Annika är förespråkare för den miljövänliga trädgården och gav oss idéer om hur man ska kunna återanvända materialet som blir över/kvar efter växtsäsong, rensning och klippning. Djupbäddar, upphöjda bäddar, täckbäddar var alla förslag på hur man kan få det att växa bra och med organiskt material.

Hon är också en ivrig förespråkare för Permakultur-rörelsen och talade om eko-byn i Suderby utanför Visby och deras smarta och ekologiska lösningar. Att samodla grönsaker och blommor för en vackrare och nyttigare odling hjälper också att bekämpa ogräset som inte har plats att "landa" i tättväxande rabatter.

Ett par rekommendationer från Annika var
*Trädgården i Vårsta vid sjön alldeles nedanför rondellen, en njutbar trädgård
* Trädgårdsdesignern Piet Oudolf har designat en perennträdgård för Svenska Bostäder i Skärholmen. Sök på Perennträdgården i Skärholmen
* På sajten www.ograsfritt.se säljer man Annikas favoritverktyg för att rensa och snygga till i trädgården, Hjulhackan och Lucko.

 

 

Våga Odla Tulpaner

Eva Rönnblom som är trädgårdsjournalist och författare till ett flertal trädgårdsböcker tog oss på en resa från tidig vår till en bit in på sommaren och gav oss idéer om tidiga och sena tulpaner och alla dess olika sorter. Grädden på moset, så att säga, var väl glasstulpanen som bara var så läcker. Eva har klarat sina tulpaner från att bli uppätna av rådjur i ca 7 år genom att bl.a. sätta ut tussar doppade i blodmjöl nedstuckna bland tulpanerna. Men det är viktigt att hålla de färska och nydoppade. Vi såg exempel på enkla och dubbla, lilje, papegoj, rembrandtmixer och äkta virusdrabbade rembrandttulpaner. Jag lärde mig att benmjöl ska på i vår och inte i planteringsgropen i höst, att blanda tulpaner med perenner och att väldränerade och nästan torra sand och grusslänter är utmärkta planteringsplatser för tulpanerna. Nu är det bara att ge sig ut på nätet och jaga lökar. Och dröj inte alltför länge, det där tipset att man kan spätta ner tulpanerna i december gav inte Eva mycket för. Lökarna bör få tid att utveckla sina rötter och slå sig till ro(t). Och plantera gott om tulpaner för sen när de tittar upp i vår så plocka dina tulpaner och njut av de inomhus såväl som utomhus i rabatterna.

Medlemskväll med Hans Österblom och Matz Carlsson

Hasse visade bilder från sina trädgårdar i såväl Brandbergen som i Roslagen. Han har mycket olika växter men i Roslagen har han specialiserat sig på pioner av alla dess slag. Han visade också bilder på bl.a. vita blåsippor, som han tydligen är ganska ensam om att ha.

Matz hade mer bilder på naturen runt omkring Stora Vika och bl.a då den blomman som pryder våra medlemsblad, Purpurknipproten.

Tack båda två för alla vackra bilder.

Jularrangemang den 2 december

Vi avslutade hösten och blomsteråret med att lyssna och se hur Siv och Julia från Blomstersnäckan skapade vackra jularrangemang och kransar.

Sen fick de som ville prova på att göra egna skapelser medan andra nöjde sig med att fylla på förråden för att gå hem och skapa något speciellt hemma.

 

Styrelsen önskar alla en riktigt GOD JUL och GOTT NYTT ÅR och så syns vi förhoppningsvis på det nya året med Gammedax Rosor