Min trädgård

A Gentleman's Garden

Den 8 januari hade vi besök av en riktig gentleman, Stefan Gustafsson, från A Gentleman's Garden i Tumba.

Stefan stod ut med allt vårt datastrul och levererade ändå med mycket tålamod ett härligt kåseri om sin trädgård och sin passion för framförallt lökar, men ändå många andra växter som han visade bilder på.

Vi är nog många som har planerat in ett besök till Stefans trädgård så fort han öppnar i april och hoppas få se hans tusentals krokusar, hyacinter, allium och tulpaner till att börja med.

För de som är intresserade av att köpa lökar via Stefan, besök hans hemsida
http://www.agentlemansgarden.se/index_eng.html
och gå med i lökklubben och beställ.

Tisdagen den 5 februari

Frösådd och Sticklingar

En mycket entusiastisk och kunnig Annika Hultman från Stockholmkretsen pratade om frösådder.

Hon gick igenom olika förhållanden och metoder för en lyckad frösådd, alltifrån astrar till stora träd. Hon gav oss också tips om olika firmor man kan köpa fröer från, som hon anser är tillförlitliga

Annika har sin trädgård i Färentuna, där hon sedan några år tillbaka driver sin egen plantskola "Trädgårdsfröet".  Hon närvarar sedan ett par år tillbaka på Nordiska Trädgårdar på Älvsjömässan och man kan träffa och handlar från henne på flertalet växtmarknader runt om i  Stockholms-området.

Länk till hemsidan  http://tradgardsfroet.se/

Bilden visar en Abies koreana, en koreansk gran med sina härliga kottar, ett träd som Annika har frösått

Tisdagen den 5 mars

Årsmötesförhandlingarna leddes i år av Kjell Larsson och klarades av utan anmärkningar och styrelsen gavs ansvarsfrihet.

Vi tackade av Ulla-Britt och Inger som avgick ur styrelsen efter lång och trogen tjänst och hälsade Heléne Östring och en gammal bekanting, Gull-Maj Brunnberg, välkomna istället. Ulla-Britt ersattes som sekreterare av undertecknad, Charlotte.

Efter kaffe, tårta och lotteri tittade vi på bilder. Först sådana som skänkts till föreningen av en gammal medlem med vilka Kerstin har gjort ett jättejobb och överfört från dia-bilder till digitala.

Därefter visade Tommy Öster bilder från ett Riksmöte i Varberg 2005. Fantastiskt vackra besöksträdgårdar på gamla bondgårdar med mycket blomsterprakt och fina vattenanordningar, fick oss att längta framåt till den kommande säsongen.

Tisdagen den 2 april

Växternas kroppsspråk'?
Behövs alla specialgödselmedel och skräddarsydda jordar?

Påsken och den sena våren till trots (eller tack vare) hade lockat en rekordanslutning till dagens möte. Jätteroligt att se så många medlemmar som vi hoppas fann föredraget inspirerande.

Tom Ericsson, lärare och forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) är även en hängiven hobbyodlare och förmedlare av trädgårdskunskap.

Tom visade oss resultat på sina forskningar han gjort på olika jordar som är till salu för oss hobbyodlare samt alla olika gödselpreparat som finns tillgängliga på marknaden. Han menar att hans forskning har gett det resultatet att viktigare än specialjordar och specialgödselmedel är att med en regelbunden gödsling till mer eller mindre vilken sorts jord som helst kan man få ett mycket bra resultat som inte skiljer sig mycket mellan de olika jordprodukterna.

Tisdagen den 7 maj

Det blev lite ändringar i programmet men trots det fick vi väldigt många besökare (nytt rekord igen) även denna kväll när Günther Ortschikowski bjöd på ett underhållande prat om sommarblommor och hur man kan kombinera dessa i lite annorlunda kombinationer i balkonglådor, amplar och urnor.

Günther gav oss tips på hur vi ska sköta blommorna för att få bästa och vackraste resultat och visade oss många vackra blommor, som vi delvis sedan kunde inhandla.

Växtmarknad

Växtmarknaden i Svandammsparken den 8 juni

blev en stor succé, alltifrån sol och värme till antalet försäljare och antalet sålda blommor och bullar.

Resa till Söderfors Trädgård, den 17 augusti

Vi blev upphämtade av Kerstins Taxi vid stationerna i Nynäshamn, Ösmo och Haninge och till slut var vi 30 glada själar som gav oss av i ganska ruskigt väder. Men vädret hade bättrat på sig redan vid första kaffestoppet vid Mora Stenar, strax söder om Uppsala.

Vi anlände till Söderfors vid 11-tiden och där njöt vi av mängder av klematis och rosor och andra vackra perenner. Trädgården är en familjeangelägenhet och beläget i ett gammalt brukssamhälle. Bussens bagageutrymme fylldes strax med inköpen.

Sen fortsatte vi längs stora och små och ännu mindre vägar till Linnés Hammarby där lunch intogs och vi fick en chans att promenera runt i den gamla trädgården. Vissa han även med en gudiad tur i huvudbyggnaden.

Så småningom återkom vi till våra respektive avstigningsplatser och som jag tror nöjda och belåtna med dagen.

Ni akn se fler bilder här på hemsidan i fotoalbumet från Söderfors. Bildlerna är tagna av Ann Gould och Charlotte Östring.

Tisdagen den 3 september

Första träffen för säsongen och vi var dryga 20 personer som fick lyssna till ett personligt och informativt föredrag om rhododenron av Svante Höge. Han berättade om ursprung och arter och variationer och visade underbart vackra bilder. Vi fick lära oss att det finns två rhododendron vilda till och med i den svenska naturen, men att det flesta finns bland de höga bergen i provinserna Sichuan och Yunnan i Kina, där man samlat fröer sedan 1700-talet.

På bilden ser ni den svenska rhododendronsorten Skvattram, Rhododendron Tomentosum, även kallad Getpors.

http://svantehoge.se/

http://www.rhododendron.se/

 

Tisdagen den 1 oktober

Den här kvällen hade vi besök av Werner Stastny från Järna som på ett underhållande och mycket initierat sätt berättade och visade bilder om och på olika sorters klematis och även på förslag hur man kan samplantera klematis med andra växter och buskar.
Vi såg lite nya ansikten i publiken som hade lockats av ämnet och tillsammans var vi nog en ca 25 personer.

Jag hittade den här länken på internet, som kanske kan påminna oss om vad Werner pratade om
http://www.flyingeplantshop.se/planterings-och-skotselrad/90-planterings-och-skoetselrad-av-klematis-

bilden ovan är av en 

C.'Kaiu', (C. x texensis), grupp 3

Tisdagen den 5 november

Medlemskväll

Monica Björkman visade bilder från sin trädgårds mångfald i Vendelsö, där hon bl.a. har många olika sorter hosta. Det blev en lärorik kväll med många vackra bilder och där Monica visade sin kunskap och sitt intresse av trädgård.

Detta följdes av en bildkavalkad runt Helene och Charlotte Östrings lilje och irisrabatt - Jungfrun i det gröna. Bilderna visade hur rabatten växlade i utseende under hela växtsäsongen och hur mycket olika sorters liljor och irisar det finns.

Tisdagen den 26 november

Idéer inför advent, låt fantasin flyga.

Günter Ortschikowski gav oss fina tips om hur man kan göra vackra jularrangemang i alla dess former. Han hade dels färdiga arrangemang med sig, men visade oss också i realtid hur man med ganska "enkla" grepp kan fixa till arrangemangen själv, ja om man har fantasi och förmåga alltså. Det har Günter.